Γενικά

 

ΧΟΡΕΥΤΕΣ

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

Εργο του καλλιτέχνη Κωστή Γεωργίου 

Γενικά

 

ΓΛΥΠΤΟ
ΑΜΜΩΝΙΤΗΣ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ
ΣΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

Ένα έργο που εκτίθεται σ' ένα σημείο της πόλης εξωτερικά δεν φανερώνει τίποτα άλλο παρά την ανάγκη του δημιουργού του για διάλογο με μεγάλο κοινό που θα το παρατηρεί λόγω της θέσης του. Δεν έχει καμία σημασία αν θα ακούγονται αρνητικές ή θετικές κριτικές. Ο καλλιτέχνης όμως θα αισθάνεται ότι η προσφορά του παίρνει σάρκα και οστά μέσα και σε ένα αντιφατικό διάλογο ακόμα.

Το έργο αυτό ήταν μια προσφορά της Αγγελικής Τσεβά στον Δήμο Βάρης, επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Μπαγλατζή.

Με χάλκινα σωληνάκια είναι κατασκευασμένος ένας αμμωνίτης ( απολιθωμένο όστρακο) που στην καρδιά του είναι τοποθετημένος ένας κρύσταλλος γαλάζιος και όταν ο ήλιος ανατέλλει περνά το φως του από μέσα του και χρωματίζει την άσφαλτο.

Στη δύση του ο ήλιος επιστρέφει με τον ίδιο τρόπο το φως του στην ανατολή και κάνει τη Θάλασσα στο σημείο που πέφτει να γαληνεύει.

Υπήρχε μια συνέχεια κάτω από τον αμμωνίτη με χάλκινες μορφές ανθρώπων που συμβολίζουν τους εργάτες της θάλασσας που κάθε μέρα αδειάζουν τα δίχτυα τους μπροστά στην προκυμαία. Το τμήμα αυτό του γλυπτού δυστυχώς εκλάπη.

 

Γενικά

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

 

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

 

Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου του 1864Παρίσι, 18 Μαρτίου του 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 έως τον θάνατό του το 1936.

Οργάνωσε την Επανάσταση στο Θέρισο και το 1910 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας, την οποία εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τάχθηκε υπέρ της Αντάντ διαφωνώντας ανοιχτά με την στάση του Βασιλιά. Λόγω αυτής της διαφωνίας, αν και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός εκδιώχθηκε με απόφαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄ δημιουργώντας τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού.[1] Επέστρεψε στην πρωθυπουργία την περίοδο 1917 - 1920 αλλά εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την ήττα του στις Εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Επέστρεψε το 1924 για λίγους μήνες και το 1928 εξελέγη πάλι πρωθυπουργός. Τον Ιανουάριο του 1935 έγινε για τελευταία φορά πρωθυπουργός και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατέφυγε στο Παρίσι, όπου και απεβίωσε. Θάφτηκε σε ύψωμα στο Ακρωτήρι της Κρήτης, κοντά στο μέρος όπου γεννήθηκε.

Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας επέφερε μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς του κράτους με κύριο σκοπό την οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους. Παράλληλα οργάνωσε αξιόμαχο στρατό, τον οποίο εκμεταλλεύθηκε στις πολεμικές συρράξεις, διπλασιάζοντας την εδαφική έκταση της Ελλάδας.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γενικά

 

ΓΛΥΠΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

 

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία