Πληροφορίες

ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ
Πανηγυρίζει: 23 Απριλίου ή την Δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Διεύθυνση: Αγίου Γεωργίου 3 - Τ.Κ. 166 71, Καβούρι - Βουλιαγμένη.
Τηλ: 210 8964.068
Fax. 210 8964.033

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου στρατιωτικού αγίου, οικοδομήθηκε σε πευκόφυτη κοινόχρηστη έκταση της Κοινότητος Βουλιαγμένης το έτος 1950, προς εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών μονάδος Δυνάμεων Καταδρομών, η οποία τότε στρατοπεύδευε στο Καβούρι. Το έτος 1965 η Διοίκησις της 128 Σ.Ε.Τ.Η. του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, παρέδωσε το ναίδριον εις την Κοινότητα Βουλιαγμένης, ενώ οι περίπου 150 οικογένειες οι οποίες τότε κατοικούσαν «εις την Λουτρόπολιν», υπέβαλαν αίτηση προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με θέμα την σύσταση Ενορίας. Τον Σεπτέμβριο του 1966, το Μητροπολιτικόν Συμβούλιον ενέκρινε το αίτημα και αποφάσισε «την ίδρυσιν Ενορίας Αγίου Γεωργίου Βουλιαγμένης Αττικής». Κατά το έτος 1974 στο αρχικό ναίδριο, «έργον εξαιρέτου κομψότητος και αξιολόγου αισθητικής εμφανίσεως», έγινε επέκταση προς ανατολάς βάσει μελέτης του αρχιτέκτονος Περ. Σακελλαρίου, διατηρώντας ανέπαφη την γραφικότατη μορφή της προσόψεως και του Κωδωνοστασίου. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών, την αγιογράφησή του ανέλαβαν από το 1977 και ιστόρισαν κατά διαστήματα οι Γερ. Μανέττας, Νικ. Μυλωνάς και Παν. Χριστόπουλος. Με τον συνεχή εξωραισμό του περιβάλλοντος χώρου, την ευταξία, την ησυχία και την καθαριότητα που διακρίνουν τον ιερό τούτο τόπο, ο Ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου Δήμου Βουλιαμένης προσελκύει στις ιερές ακολουθίες και τη Θεία Λατρεία, όχι μόνο τους ενορίτες, αλλά και πολλούς πιστούς από την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

 

Πληροφορίες

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΔΙΛΟΦΟΥ ΒΑΡΗΣ
Πανηγυρίζει: 29 Ιουνίου.

Διεύθυνση: Πανός 9. Τ.Κ. 166 72, Δίλοφο Βάρης.
Τηλ: 210-8950.216
Fax. 210-8957.829.
Παρεκκλήσια:
α) Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Παλαιός Ναός).
β) Εισοδ. Θεοτόκου (Ιδιωτικόν).

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία

Ο μικρών διαστάσεων και προχείρου κατασκευής Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Διλόφου Βάρης, ανακοδομήθη τη βοηθεία όλων των κατοίκων του οικισμού αυθερέτως, εις οικόπεδον της Κοινότητος τότε Βάρης το έτος 1977 και ως ενοριακός Ναός λειτούργησε δυνάμει του υπ. αριθμ. 117/9/5/1980, Φ.Ε.Κ και του υπ¶αριθμ. 439/1980 Προεδρικού Διατάγματος.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

 

Πληροφορίες

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Διεύθυνση:
Τηλ: 210-8961.925
Fax.

Πληροφορίες

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΟΥΛΑΣ
Πανηγυρίζει: 29 Αυγούστου

Διεύθυνση: Αγ. Ιωάννου και Βασ. Παύλου. Τ.Κ. 166 73, Βούλα.
Τηλ: 210-8958.756
Fax. 210-8955.809.
Παρεκκλήσια:
Αγ. Παρασκευής, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ή Παναγίας Γλυκοφιλούσης (ιδιωτικά).

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Βούλας ευρίσκεται στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της πόλεως (οι παλιοί κάτοικοι την ονομάζουν Άνω Βούλα), στο πάρκο ανάμεσα στις δύο λεωφόρους, της παραλιακής, που είναι η συνέχεια της Ποσειδώνος από τον Πειραιά και της Βουλιαγμένης, από την Αθήνα. Είναι ο μοναδικός Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, κατά μήκος όλης της νοτίου παραλίας της Αττικής.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι ολίγοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ανήκαν στην παλαιότερη Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βούλας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Κρωπίας (Σ.Α.Α.Κ.), θεμελιώνουν σ' αυτόν τον χώρο και ανεγείρουν το Ναίδριο επ' ονόματι του «Αγίου Ιωάννου του Αποκεφαλιστού», το οποίο πρωτολειτουργείται κατά την Εορτήν του, την 29ην Αυγούστου του έτους 1956.
Αργότερα και ενώ αυξάνει ο πληθυσμός της περιοχής, γίνεται Ενορία, με πρώτον μόνιμον Εφημέριον τον μακαριστόν π. Παναγιώτην Σπυρόπουλον, ο οποίος την δεκαετία του 1970 επεκτείνει τον Ναό δύο φορές, μέχρι της σημερινής Του μορφής. Ο Ναός εξοπλίζεται με τα αναγκαία, από τις προσφορές των πιστών και εξωραίζεται με Αγιογραφίες κυρίως του μακαριστού Ζωγράφου - Αγιογράφου Δημητρίου Ρίτσου, ενορίτου του Ιερού Ναού, καθώς και του συνεργάτου του Αντωνίου Λαμπαδάκη, ο οποίος συνεχίζει την ολοκλήρωση του έργου. Το Τέμπλον, προσφορά των μακαριστών ενοριτών, του ζεύγους Γουρνά, τοποθετείται στα τέλη του 1992 και ο Ναός κλιματίζεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι προσφορές των συνεχώς αυξανομένων πιστών είναι σημαντικές, λαμβανομένης υπ' όψιν της επιθυμίας τους, για τήρηση της ανωνυμίας τους.
Η ενορία του Αγίου Ιωάννου Βούλας, ωργανωμένη στις ημέρες μας με δύο και κατά καιρούς τρεις Ιερείς, με αρίστους συνεργάτες, καλλιφωνότατους ιεροψάλτες, εργατικούς και τίμιους επιτρόπους, νεωκόρους, φιλότιμους κατηχητές, πρόθυμους ιερόπαιδες κ.τ.τ., προχωρεί πνευματικά, με την βοήθεια του Αγίου. Εξάλλου ο Τίμιος Πρόδρομος προσφέρει εντός του Εκκλησιαστικού έτους τόσες ευκαιρίες Εορτών Του: Σύλληψις (23 Σεπτεμβρίου), Γέννησις (24 Ιουνίου), Σύναξις (7 Ιανουαρίου), Αποτομή της τιμίας κεφαλής Του (29 Αυγούστου), Α' & Β' Εύρεσις αυτής (24 Φεβρουαρίου), αλλά και Γ' (25 Μαίου), κατά τις οποίες έχουμε την ευκαιρία να τον τιμούμε με Θείες Λειτουργίες και Αγρυπνίες.
Οι δύο ιερείς που διακονούν σήμερα στον Ιερό Ναό, παρέχουν δυνατότητες πνευματικού καταρτισμού, με συχνές Ομιλίες, προσφορές πρωινού και συζητήσεις θεολογικού περιεχομένου με τους μεγαλύτερους και τους νεωτέρους σε ηλικία ενορίτες, αλλά και με προσκυνηματικές αποδράσεις, ανά την Χώρα μας. Η κατάθεση προσφοράς των ενοριτών του Ναού, ανακουφίζει τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, και βοηθά την απρόσκοπτη λειτουργία της Ενορίας, που έχει ως πρώτο σκοπό, τον αγιασμό των μελών της, προς δόξαν του εν Τριάδι Θεού μας, πάντοτε με τις θερμές πρεσβείες του προστάτου Αγίου μας.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

 

Πληροφορίες

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ
Πανηγυρίζει: 9 Νοεμβρίου καί 3 Σεπτεμβρίου καί 11 Ιουνίου.

Διεύθυνση: Πλατ. Αλσους.Τ.Κ. 166 73, Βούλα.
Τηλ: 210-8954921
Fax. 210-8990634
Παρεκκλήσια:
Αγ. Νεκταρίου, Προφ. Hλιού (Ενοριακά).

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου, Κοιμητηρίου Δήμου Βούλας

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία

Το 1974 μία μικρή φιλοχριστιανική ομάδα, προερχόμενη από τόν εξωραϊστικό Σύλλογο Πανοράματος Βούλας, έχοντας προστάτη τόν Αγιο Νεκτάριο καί υπό τήν καθοδήγηση του υπηρετούντος τότε εις τόν Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, Αρχιμανδρίτου Ανδρέα Τσίρου, αποφασίζει τήν κατασκευή Ξύλινου ναΐσκου γιά τήν εξυπηρέτηση των λιγοστών πιστών σέ μιά γωνιά του χώρου προοριζόμενου γιά εκκλησία. Η πρώτη Θ. Λειτουργία τελείται στίς 18/9/76 καί εξυπηρετεί τίς λειτουργικές ανάγκες των πιστών γιά αρκετά χρόνια.

Η ενορία του Αγ. Νεκταρίου Πανοράματος Βούλας εγκρίθηκε μέ τό 441/5.5.80 Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 117/9.5.80) υπαγόμενη εις τήν Ιεράν Μητρόπολιν Νέας Σμύρνης. Ο σημερινός Ναός (υπόγειος) θεμελιώθηκε τήν 17 ην Αυγούστου 1980, υπό του τότε Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κυρού Χρυσοστόμου καί διατήρησε τήν αρχική του μορφή μέχρι τό 1993.

Μέ τήν 1215/9.7.92 άδεια της Διευθύνσεως Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου, εγκρίθηκε η ανέργεση της ανωδομής του Ναού, η κατασκευή της οποίας είναι εν εξελίξει. Ο ρυθμός του Ναού είναι τρίκλιτος Βασιλικός μετά τρούλου καί χωρητικότητας χιλίων ατόμων.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

 

Πληροφορίες

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ
Πανηγυρίζει: 27 Ιουλίου.

Διεύθυνση: Βασ. Παύλου 1. Τ.Κ. 166 01, Βούλα.
Τηλ: 2132163324-5
Fax. 2132163324-5

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία

Το Ασκληπιείο Νοσοκομείο λειτουργεί από το έτος 1920 υπό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Εις το Νοσοκομείον απΆαρχής έρχονταν και ετελούσαν Θείαν Λειτουργίαν, εις τους θαλάμους του ιδρύματος, ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το έτος 1958 εκτίσθη υπό δωρητού του αειμνήστου Γαρυφαλίδη Θεοδώρου, καθηγητού ορθοπεδικής, ένα παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος. Ο μικρός αυτός Ναός δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες του ιδρύματος, καθώς είχε πολλά προβλήματα ως κτίσμα. Έτσι κατεδαφίσθη και εις την θέσιν του, το 1996 ανοικοδομήθη νέος, υπό την ιδίαν ονομασίαν, υπό του κτήτορος κ. Νικολάου Αλεξιά. Την 11 Μαΐου 2003 έγιναν τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού, υπό του νέου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου. Εις το Νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 18.000 ασθενείς ετησίως, εις δε τα Εξωτερικά Ιατρεία 180.000 περίπου πονεμένοι αδελφοί μας.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

 

Πληροφορίες

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΒΑΡΗΣ
Πανηγυρίζει: 21 Νοεμβρίου.

Διεύθυνση: Πλατεία Ηρώων Βάρης 2. Τ.Κ. 166 72, Βάρη.
Τηλ: 210-8971.895
Fax. 210-9655.621.
Παρεκκλήσια:
Εισοδίων Θεοτόκου (Ενοριακό),
Αγίου Γεωργίου (εντός της Σχολής Ευελπίδων).
Ζωοδόχου Πηγής (Παιδ. Χωριό S.O.S.)

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία

Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου Βάρης, εχτίσθη μεταξύ των ετών 1950 έως 1956, επί Προεδρίας Ιερέως Φωτίου Παπαδήμα. Μετά την πάροδον 13 ετών, την 21ην Σεπτεμβρίου 1969, εγένοντο τα Εγκαίνια υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Βασιλείου.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

 

Πληροφορίες

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΒΑΡΚΙΖΗΣ
Πανηγυρίζει: 15 Αυγούστου.

Διεύθυνση: Ωκεανίδων και Ήρας. Τ.Κ. 166 72, Βάρκιζα.
Τηλ: 210-8972.460
Fax. 210-9656.693.
Παρεκκλήσια:
Αγ. Διονυσίου (Ε.Κ.Υ.Ο.),
Αγ. Νεκταρίου,
Αγ. Γεωργίου ( Ιδιωτικά).

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία

Η Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρκίζης (Αλιάνθου), ιδρύθη τω 1963 με απόφασιν του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χρυσοστόμου (Χατζησταύρου), εποχήν κατά την οποίαν η Βάρκιζα υπήγετο εκκλησιαστικώς εις την Ι. Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, διά τας ανάγκας των σχετικώς ολίγων τότε μονίμων κατοίκων της περιοχής.
Ανηγέρθη δε ο Ιερός Ναός στην θέση παλαιοτέρου προσωρινού ναίσκου, τον οποίον είχον κατασκευάσει οι αλιείς της περιοχής. Με την φροντίδα του πρώτου Εφημερίου π. Βασιλείου Μιχαλόπουλου και την δαπάνην της ευσεβούς οικογενείας Δημητρίου Δελή (των οποίων η παραθεριστική κατοικία ευρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού) ήρχισαν οι εργασίες της ανεγέρσεως του σημερινού Ιερού Ναού κατά το έτος 1964.
Ο περικαλλής Ιερός Ναός (Σταυροειδής Βασιλικός μετά τρούλου) εκοσμήθη μετά μεγίστης προσοχής δι' Αγιογραφιών του Δημ. Ρίτσου και διά λαμπρών έργων εκκλησιαστικής τέχνης ως αι εικόνες του Τέμπλου του σπουδαίου Αγιογράφου Πελεκάση, το ξυλόγλυπτον τέμπλον, ο Αρχιερατικός Θρόνος, το Προσκυνητάριον της εφεστίου Ιεράς Εικόνος και το Κουβούκλιον του ιερού Επιταφίου ρωσικής τεχνοτροπίας.
Σημείωσις: Εις τον υπόγειον χώρον του Ιερού Ναού ευρίσκεται Παρεκκλήσιον του Αγ. Δημήτριου, όπου και οι τάφοι των Κτητόρων. Την 10ην Οκτωβρίου 1974, διά αποφάσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, υπήχθη εις την νέαν τότε Ιεράν Μητρόπολιν Νέας Σμύρνης και την 28 ην Ιουνίου 2002 εις την νεοσύστατον Ιεράν Μητρόπολιν Γλυφάδας.
Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει λαμπρώς την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου την 15 ην Αυγούστου, και την Ιεράν Μνήμην του Αγίου Νικολάου Μύρων της Λυκίας την 6 ην Δεκεμβρίου (Προστάτου των Ναυτιλομένων).

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

 

Πληροφορίες

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΒΟΥΛΑΣ
Πανηγυρίζει: 15 Αυγούστου.

Διεύθυνση: Βασιλέως Παύλου 2 Τ.Κ. 166 73, Βούλα.
Τηλ: 210-8958128,
Fax. 210-8951843
Παρεκκλήσια:
Ἁγίου Παντελεήμονος (Ἀσκληπιείου Βούλας),

Ἁγίου Στυλιανοῦ (Κέντρου Ἀποκαταστάσεως - Ἀποθεραπείας Παίδων, πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α. Βούλας)

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας αρχικά ελειτούργησε ως παράγκα υπό του Ιερέως και Κτήτορος π. Δημητρίου Καντάρα κατά το έτος 1938 περίπου και εν συνεχεία ωκοδομήθη σταδιακά και πήρε την μορφή που έχει σήμερον. Από της ιδρύσεως της νέας Μητροπόλεως Γλυφάδας (28 Ιουνίου 2002), εις το Πνευματικόν Κέντρον της Ενορίας στεγάζονται προσωρινώς τα Γραφεία και η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

 

Πληροφορίες

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
Πανηγυρίζει: Στίς 2 Φεβρουαρίου καί τήν Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων (τῶν Ἁγίων Γρηγορίου, Θεοδώρου καί Λέοντος, τῶν ἐν Κεφαλληνία Φανέντων).

Διεύθυνση: Λεωφόρος Αθηνάς και Αιόλου 1 - Τ.Κ. 166 71
Τηλ: 8964.068
Fax. 210-8964.033
Παρεκκλήσια:
1) Αγίου Γεωργίου(ενοριακό), οδός Αγίου Γεωργίου 3, Καβούρι. Τ.Κ. 166 71. Τηλ.: (210) 8960.261, Fax: (210) 9670.753.
2) Κοιμήσεως Θεοτόκου (Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης - Αρχιεπισκοπής Αθηνών)
3) Αγίου Παντελεήμονος ( Ιεράς Μονής Πετράκη)
4) Αγίου Νικολάου (εντός της Αεροπορικής Μονάδος 128 ΣΕΤΗ Καβουρίου - Ιεράς Μονής Πετράκη)
5) Αγίου Σώζοντος ( Ιδιωτικό)
6) Αγίας Τριάδος ( Ιδιωτικό)
7) Τιμίου Προδρόμου ( Ιδιωτικό)

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Περιληπτικά Ιστορικά στοιχεία