Γενικά

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΟΚΑΤΖΗΔΩΝ (ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ)

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

Το πρώτο μνημόσυνο έγινε στο Καβούρι, που ήταν και το πρώτο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ) και έγινε για τους πεσόντες των ΛΟΚ. Τελέσθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου του 1950, ένα χρόνο μετά από τη λήξη του εμφύλιου πολέμου.

Ο αείμνηστος Στρατηγός Καλλίνσκης, ο Ιερολοχίτης αξιωματικός και  ιδρυτής των Μονάδων Καταδρομών, ήταν αυτός που μίλησε στο πρώτο μνημόσυνο των ΛΟΚ. Διηγήθηκε σε συντομία τότε, έχοντας νωπά τα γεγονότα των μαχών, όλες τις ενέργειες των Μοιρών Καταδρομών.

"Πάτησαν με το φτερωτό τους πόδι όλες τις ψηλότερες κορυφές των βουνών της Ελλάδος. Τον Παρνασσό, την Οίτη, την Γκιώνα, την Όρθρυ και το Πήλιο! Τα Άγραφα και την Πίνδο! Τον Πάρνωνα,τον Ταΰγετο! Πάτησαν την πιο ψηλή κορυφή του Γέρο-Ολύμπου και το δοξασμένο Σούλι! Και πάνω ψηλά στα σύνορα το Αλή-Μπουτούς και το Καϊμακτσαλάν!"

Στις 30 Μαρτίου του 1953, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ΛΟΚ στο Καβούρι της Βουλιαγμένης, με την παρουσία του βασιλικού ζεύγους, του πρωθυπουργού τέως στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου και βέβαια του εμπνευστή του μνημείου, Στρατηγού Καλλίνσκη. Τ' αποκαλυπτήρια παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής και οι σκηνές των αποκαλυπτηρίων απομνημονεύθηκαν σε ταινία επικαίρων. Οι εικόνες των ΛΟΚ γεμίζουν με έντονα συναισθήματα τους θεατές της ταινίας, ειδικά αν ανήκουν στην οικογένεια των ειδικών δυνάμεων. Είναι μια ταινία επικαίρων ανάμεσα σε πολλές άλλες, αλλά πολύ σημαντική για την ιστορία των Καταδρομών και των Ειδικών Δυνάμεων γενικότερα. Δείτε το σχετικό video

Γενικά

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΙΜΙΩΝ

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

Στις 31 Ιανουαρίου 1996 στις 05:30 το πρωί  ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη μικρή βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Το μνημείο είναι προς τιμήν τους

Γενικά

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ  ΒΑΚΧΟΥ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

Κων. Χ. Δήμας             1912
Γεωργ. Α. Αναστασίου  1921
Φιλ. Π. Γκίκας             1922
Παν. Ι Δήμας               1947
Αντ. Γ. Ζησιμόπουλος   1974

 

Γενικά

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

 Καταδρομέας Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου

Εφεδρος Ανθυπασπιστής Α Μοίρας Καταδρομών Ετων 21

Επεσε την 21-22 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο

ΑΠΩΝ! ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Γενικά

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΡΩΩΝ

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

 

Γενικά

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΩΝΙΑΣ
ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

 

Γενικά

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

 

 


 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

 

Μνημείο για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες Παύλο Σκούρτη και Ανδρέα Μποσινά.
Οι δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος Το συμβάν συνέβηκε στις 15 Ιουλίου του 1999 όταν το όχημα των πυροσβεστών αναποδογύρισε για άγνωστους λόγους και έπεσε στο γκρεμό, ύστερα από κλήση που έλαβαν για πυρόσβεση στην περιοχή της Βάρης. Στο πλήρωμα υπήρχε και μία γυναίκα πυροσβέστης που ευτυχώς η ίδια σώθηκε.

Γενικά

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

Αδέλφια μου

Μες την ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος με  όλα τα ονειρά του.

Δώστε τα χέρια αδέλφια μου Αυτό είναι η ειρήνη.

Γιάννης Ρίτσος 1984

Γενικά

 

(ΠΡΟΤΟΜΗ ΙΕΡΕΑ )

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες

 

 

Γενικά

 

(ΠΡΟΤΟΜΗ ΙΕΡΕΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ)

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

Πατέρας Βασίλειος Μιχαλόπουλος

Προτομή από ορείχαλκο, έργο του γλύπτη Στρατή Φιλιππότη το 2008 - Προαύλιο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Βάρκιζα

Ο παπά – Βασίλης, ως άνθρωπος, ως ιερέας αλλά και πνευματικός πατέρας εκατοντάδων ανθρώπων, υπήρξε υπόδειγμα κληρικού.

Είχε μία απέραντη αγάπη στο Θεό αλλά και στους ανθρώπους, με αυθορμητισμό, καλοσύνη, απλότητα, με ευγένεια ψυχής, χωρίς υποκρισία, με εντιμότητα και κυρίως βαθιά ταπείνωση, ανιδιοτέλεια και μεγαλοσύνη.

Ήταν πάντα αθόρυβος στις δραστηριότητες αγάπης και διακονίας του.

Το 1963 ίδρυσε την Ενορία της Βάρκιζας. Με τις ενέργειές του και τη χρηματική βοήθεια του αείμνηστου Δημ. Δελή, έβαλε τον θεμέλιο λίθο (1964-1969) του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που ήταν και θα είναι κομψοτέχνημα για την περιοχή.

Ο Ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού με σχέδια του Αναστασίου Ορλάνδου, καθηγητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου.

Την αγιογραφία επιμελήθηκε ο Αιμ. Ρίτσος και τις εικόνες του Τέμπλου ο αγιογράφος Πελεκάσης.

Επίσης, στον συνοικισμό αλιέων, σε οικόπεδο της εκκλησίας, ο Πατέρας Βασίλειος έκανε προσπάθειες ανέγερσης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου όμως τελικά η κατασκευή δεν προχώρησε.

Ο παπα – Βασίλης έφυγε από τη ζωή το 1977, αλλά η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του θα φυλαχθεί για πάντα.

Γι’ αυτό και για άλλα πολλά, η Μητρόπολη, θέλοντας να δώσει τιμή στον Πατέρα Βασίλειο, αποφάσισε να στήσει την προτομή του στο προαύλιο της εκκλησίας.

Ο γλύπτης Στρατής Φιλιππότης, διπλωματούχος της σχολής Καλών Τεχνών, φιλοτέχνησε και κατασκεύασε την προτομή από ορείχαλκο, και τα αποκαλυπτήριά της έγιναν στις 18 Οκτωβρίου 2008, παρουσία του Μητροπολίτη κ. Παύλου.

 

Γενικά

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του παπα - Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη. Γυμνάσιο πήγε στο Θέρμο Τριχωνίδας, για ένα χρόνο στο Καρπενήσι (1950) και το τελείωσε στην Πάτρα στο Β' Γυμνάσιο Πατρών. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωνσταντίας (Konstanz), στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών. Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την Deutsche Welle και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το 1982 ανέλαβε εκδότης - διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» ως το Φεβρουάριο του 1985. Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μητσοτάκη. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Ακολούθησε η Κυβέρνηση Τζαννετάκη, στο σχηματισμό της οποίας έλαβε ενεργό ρόλο, ως διαπραγματευτής μεταξύ του κόμματός του και του Συνασπισμού.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ευρυτανίας. Το πρώτο του μάλιστα βιβλίο είχε τίτλο: "Η Ευρυτανία και οι οικονομικές της δυνατότητες" (Αθήνα, 1960). Κατήρτησε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως πολιτικός θεωρούνταν ήπιος και συναινετικός. Θεωρούσε επιβεβλημένη την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, την επούλωση των πληγών του Εμφυλίου και του Διχασμού και την Εθνική Συμφιλίωση. Στα πλαίσια αυτής του της πεποίθησης εργάστηκε για την επιτυχία του πρωτοποριακού, για την εποχή, εγχειρήματος συγκυβέρνησης Αριστεράς και Δεξιάς. Για τους ίδιους λόγους ήταν εισηγητής, εκ μέρους της Ν.Δ., του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου που υπερψηφίστηκε και έγινε Νόμος το καλοκαίρι του 1989.

Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη το πρωί της Τρίτης 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει. Ο Μπακογιάννης πέθανε λίγα λεπτά μετά το χτύπημα και κηδεύτηκε στο Καρπενήσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 1989 παρουσία πολύ κόσμου, που φώναζαν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας.

Πηγή ΒικιΠαιδεία

 

Γενικά

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΖΑΪΔΑ (ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ)

 

 

 

Φωτογραφίες

Πρόσθετα στοιχεία